Javaanse Tarapan Ceremonie

Back

Tarapan Ceremonie: Overgangsceremonie bij meisjes.

De Tarapan is een overgangsceremonie. De ceremonie vindt plaats vlak na de eerste menstruatie. De leeftijd waarop deze ceremonie wordt gehouden, is dus ook niet hetzelfde bij elk meisje.

Bij deze ceremonie mag men zeker niet vergeten om offers te brengen aan de geesten om ons heen. Volgens het Javaans geloof leeft men in verschillende stappen: zwangerschap, geboorte, kind zijn, volwassen zijn, huwelijk en overlijden. In elk stadium van het leven is er de kans op gevaar, ongeluk, mislukking en rampspoed. Deze negatieve krachten zijn des te bedreigender tijdens de overgang naar het volgende stadium. Dus tijdens de overgang is het des te belangrijker om zich te sterken en de gunsten van de geesten te vragen in een ceremonie. De offers worden gedaan aan de geesten van de voorouders. Naast het aanbieden van deze giften aan de geesten, gebruikt men ook bepaalde symbolen die het leven van het meisje verder positief gaan beïnvloeden.

Sajan offering

Het Offer voor de Siraman ceremonie: Sajen. Traditioneel wordt een offer in Javaanse rituelen als zeer belangrijk beschouwd. Het heeft een diepe symbolische betekenis, in het kort:

  • Het vragen van bescherming van God, de Schepper.
  • Het gedenken van de voorouders zodat hun ziel in vrede mag leven in de eeuwige wereld.
  • Het verkrijgen van de zegen van de voorouders.
  • Het goede in mens en geest naar boven te krijgen.
  • Het ritueel moet veilig en succesvol te zijn.
  • Meer

    Tarapan Voorbereiding

    Vooraleer met de ceremonie kan begonnen worden, dient de plaats versierd te worden en alle benodigdheden klaar gezet te worden. De kamer wordt feestelijk versierd met bloemen, planten, palm- en bananenbladen en batik doeken. De hele familie wordt uitgenodigd en wordt gekleed met traditionele batik sarong en kebaya.

    Meer

    Sengkeran

    Sengkeran is de ceremonie waarop Jasmine haar kamer niet mag verlaten gedurende 7 dagen volgend op haar eerste menstruatie. Ze zit hierbij op een stoel waarop een wit doekje ligt met daarin enkele kruiden. Het haar wordt vastgebonden in een dot (kuisheid). Het is niet toegelaten om zich te wassen onder de douche gedurende die periode. Ze wordt in die periode vergezeld door oudere vrouwen en door personen met meer levenservaring die haar waardevol advies geven.

    Meer

    Reinigingsceremonie

    Siraman, de reiniging, gebeurt op de laatste dag (de zevende dag) van de afzondering of Sengkeran. Jasmine wordt ingesmeerd met rijstbloem in 7 kleuren in aparte kamer. De rijstbloem is gemengd met oranje jasmijn (daun kemuning), vermaalde rijst en kruiden (mangir / lulur), pandan blad (daun pandan). Ze draagt een batik stof (cindhe) rondom zich.

    Meer

    Sungkeman (Upacara Ngabekten) ceremonie

    De ceremonie wordt voortgezet met Sungkeman (het betonen van respect aan de ouders). De ceremoniemeester nodigt de ouders om te gaan zitten op de aangewezen plaats. Ze wordt begeleid naar de Sungkeman. Jasmine knielt terwijl ze haar vader excuses aanbied voor fouten die ze begaan mocht hebben. Vervolgens doet ze hetzelfde voor haar moeder. Eenmaal klaar gaan beide ouders staan. De andere gasten gaan ook staan.

    Meer

    Het Tumpeng feest

    Een Javaanse ceremonie wordt afgesloten met een traditioneel feest. Tumpeng Robyong is een gele kegelvormige berg rijst met bovenaan enkele hardgekookte eieren, trassi, ui en rode peper. Rond de rijstkegel liggen 7 soorten bijgerechten: ayam ingkung (gekruide gebakken kip), telur rebus (hardgekookte eieren), urapan sayur (gemengde groenten met kokos), sambal goreng kreni (gehaktballetjes in mild gekruide saus), udang goreng (gebakken garnalen), perkedel kentang/jagung (gekruide aardappel- of mais kroketjes), en rendang daging (Indonesische gestoofd rundsvlees).

    Meer
    Back

    About

    Java, the heart of the Indonesian Republic. An Orientation to the Culture and Traditions of Java.

    Workshops

    More

    Definitions

    • The Island of Java Java is the fifth-largest island of Indonesia. With a population of 120 million people (65% of the total population in Indonesia) living on an area of 127569 sq. km (7% of the total Indonesian area), it is the most crowded island in the world..
    • Javanese Ceremonies Traditions that are celebrated within the culture of the Indonesian people on Java.
    • Mixed Marriage A mixed marriage is when two people from different cultural backgrounds or different religious traditions or faiths marry.

    Website