Javaanse Huwelijksrituelen

Back

Javaans Huwelijk: Liefde en Trouw in Indonesië

Indonesië heeft een grote verscheidenheid aan culturen; er zijn zo’n 300 verschillende culturen en talen, verspreid over meer dan 200 miljoen Indonesiërs, wonende op 13.677 eilanden. Deze enorme variëteit aan gewoonten beïnvloedt sterk de manier waarop een huwelijk en de daarmee gepaard gaande ceremonies beleefd worden. Elk huwelijk in Indonesië verschilt onderling door de cultuur van de betrokken families. Eén ding hebben ze echter allemaal gemeenschappelijk: het huwelijk wordt er niet alleen gezien als het begin van een relatie tussen twee personen, maar ook als het begin van een hechte band tussen twee families.

De ouders van de toekomstige bruidegom zenden een bode naar de ouders van de toekomstige bruid. Hij brengt de familie de boodschap dat hun zoon met de dochter wilt trouwen. Tegenwoordig kunnen beide ouders ook rechtstreeks met elkaar praten. Beide families moeten daarop het huwelijk goedkeuren.

De organisatie van het huwelijksfeest gebeurt door de ouders van de bruid. Zij hebben dan ook het laatste woord betreffende het soort huwelijk dat gehouden wordt: een groots feest (Paés Agung) of een minder groots feest (Paés Kesatrian). Ieder huwelijk kenmerkt zich immers door een een keuze van de make-up en de klederdracht eigen aan de familie geschiedenis. De ouders bepalen ook de verschillende ceremonies die gevolgd worden: Siraman (reinigingsritueel), Midodareni (ritueel op de vooravond van het huwelijk), Peningsetan (verlovingsritueel), Ijab (huwelijksinzegening) en andere Javaanse Huwelijksrituelen volgend op de huwelijksceremonie. Verder zijn zij ook verantwoordelijk voor het organiseren van het huwelijksfeest, waarop familie en vrienden de gelegenheid hebben om het huwelijkspaar geluk toe te wensen.

Voorbereidingen Huwelijk

Een Javaans huwelijksfeest heeft verschillende ingewikkelde rituelen. Daarom is de rol van de Pemaes zo belangrijk. Ze kan omschreven worden als de vrouw die, met haar kennis van traditionele gebruiken, de ceremonies leidt en voor de make-up en kledij van het bruidspaar zorgt. Ze organiseert ook het offer ritueel.

Meer

Siraman Ceremonie

De ceremonies worden over 3 dagen verspreid. De eerste dag is voor de Siraman ceremonie: het is een ritueel dat lichaam en geest reinigt. Dat ritueel wordt apart georganiseerd voor bruid en bruidegom de dag voor het huwelijk.

Meer

Peningsetan Ceremonie

De avond voor het huwelijk bezoekt de familie van de toekomstige bruidegom de ouders en familie van de bruid. Beide families leren elkaar kennen in een leuk samenzijn en het huwelijk wordt goedgekeurd. Dat is de Peningsetan ceremonie.

Meer

Midodareni Ceremonie

Dit ritueel heeft plaats de avond voor de Ijab en Panggih ceremonies. Midodareni is afgeleid van het woord Widodari dat godin betekent. Die avond wordt de bruid zo mooi als een godin.

Meer

Panggih Ceremonie

De tweede dag is het tijd voor de traditionele begroeting Panggih of Temu tussen de lieflijke bruid en haar knappe man voor haar huis. Het huis dat voor de gelegenheid versierd is met een Tarub planten decoratie.

Meer

Ijab Ceremonie

Het huwelijksritueel is echt een mooi beeld van de lokale traditionele cultuur. De Ijab ceremonie is het belangrijkste element in dit ritueel en is tevens ook de officiele ondertekening van het huwelijk. Die ceremonie volgt steeds de geloofsovertuiging van het koppel.

Meer

Huwelijksfeest

Op de derde en laatste dag wordt er een feest gegeven. Javaanse klassieke dansen worden opgevoerd (het klassiek Gathot Kaca-Pergiwo bijvoorbeeld of het modernere Karonsih) en er worden fragmenten van het poppenschimmenspel getoond.

Meer

Het Bruidspaar

Fotos van het bruidspaar worden met veel enthousiasme gemaakt zodat deze 3 dagen voor lange tijd in mooie herinneringen bewaard blijven.

Meer

Gelukwensen voor de Familie

Het pasgetrouwd paar krijgt gelukwensen van alle gasten. Een voor een komen ze langs de troon om het huwelijkskoppel en de ouders alle geluk toe te wensen.

Meer
Back

About

Java, the heart of the Indonesian Republic. An Orientation to the Culture and Traditions of Java.

Workshops

More

Definitions

  • The Island of Java Java is the fifth-largest island of Indonesia. With a population of 120 million people (65% of the total population in Indonesia) living on an area of 127569 sq. km (7% of the total Indonesian area), it is the most crowded island in the world..
  • Javanese Ceremonies Traditions that are celebrated within the culture of the Indonesian people on Java.
  • Mixed Marriage A mixed marriage is when two people from different cultural backgrounds or different religious traditions or faiths marry.

Website